Fenyőrügy szirup

A fenyőféléket évezredek óta hasznosítják a gyógyászatban , és ez nem véletlen: a fenyőfáknak szinte minden része alkalmas gyógyhatású készítmények előállítására. A tűlevél például rengeteg vitamint és ásványi anyagot, és illóolajat tartalmaz, a friss fenyőhajtások első sorban a bőrbetegségekre hatásosak, gyógyítható velük a rüh és a köszvény is. A fenyőgyantatej jó orvosság az asztmára, és megszünteti a köhögési ingert is. Tavasszal mindenképp érdemes a fenyőrügyet is felhasználnunk, ugyanis számos betegségre gyógyírt jelent.
A fenyőrügy szirup gyógyhatásai
Gyógyítja a megfázást, köhögést, torokfájást, más légúti problémákat és a hörghurutot.
Fogyasztása általános erősítőszerként is hatásos.
Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő.
Oldata enyhíti a reumás betegek panaszait.
Hozzávalók
kristálycukor
fenyőrügy
víz
Elkészítés
Alaposan mossunk ki egy nagy befőttes üveget, majd szórjunk az aljára cukrot. Ezután tegyünk rá egy réteg fenyőrügyet, és nyomkodjuk le. Innentől ezt a két réteget kell váltogatnunk: cukor, majd fenyőmag, és így tovább, míg meg nem telik a befőttes üveg. Ha végeztünk, zárjuk le az üveget és tegyük a kamrába.
Tárolásánál arra kell figyelnünk, hogy a befőttes üveget ne érje közvetlen napfény, és mindenképp maradjon szobahőmérsékleten. Pár nap múlva a fenyőrügyek elkezdenek összeesni, és elvesztik élénk színüket, ekkor tegyünk hozzá még több fenyőrügyet és alaposan keverjük el az üveg tartalmával. Amennyiben elfogyott a fenyőrügyünk, vagy megelégszünk az eredeti mennyiséggel, nem szükséges hozzáadni az új fenyőrügyeket. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor 2-3 nap múltán sem, adjunk hozzá néhány kanálnyi vizet.
Amikor azt látjuk, hogy a fenyőrügyek összeestek és kifakultak, az üveg tartalma pedig besziruposodott, szűrjük le, és töltsük üvegekbe az orvosságot. Hűvös helyen sokáig eláll, hűtőben pedig akár egy évig is fogyasztható marad.
Így használjuk fel
Megfázás, köhögés esetén együnk belőle egy teáskanálnyit étkezéseink előtt. A szirupot beletehetjük teába is, ilyenkor azonban mindenképp ügyeljünk arra, hogy a tea ne legyen túl forró, mert akkor a szirup vitamintartalma károsodni fog. Aki szereti a fenyőrügy szirup ízét, akár szörpként is fogyaszthatja.