Viricselés

A különféle fák nedvét évezredek óta fogyasztják a természetben élő népek. A nyírfa, a dió és egyéb fák tavaszi nedvét hazánkban még ma is sok helyen gyűjtik, és használják élvezeti, vagy éppen gyógyítási célból. Míg az északi népek a különféle vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag faleveket sok esetben inkább a hal- és hús-alapú étkezés kiegészítőjeként fogyasztották, a bővebben termő vidékeken lakó őseink erjesztett italokat (például sört) és egyéb élvezeti étkeket is készítettek belőlük. Székelyföldön és az Őrség egyes vidékein még ma is találkozhatunk a kifejezetten erre a célra faragott viricseskádakkal!
A nyírfalé gyűjtésére csak tavasszal, rügyfakadáskor van lehetőséged, amikor megindul a fa nedvkeringése. Állítólag ha a fához tapasztod a füled, akkor még hallhatod is, ahogy csordogál a fában az édes nedv, amiből a xilit is készül egyébként. Ezt a nedvet te is ki tudod nyerni a fából, ha megfúrod a fát vagy megmetszel egy nagyobb ágat. És ez a kellemesen friss és édes lé tavasszal sok-sok ásványi anyaggal meg vitaminnal tölti fel a szervezetedet!
Mikor gyűjtheted a nyírvizet?
Kora tavasztól, rügyfakadástól a levelek megjelenéséig.
Hogyan gyűjtsd a nyírvizet?
A csapolásra válassz egy kifejlett, legalább 15 cm átmérőjű nyírfát.
Fúrj bele 1-2 lyukat akár egy kis elektromos fúróval a gyökértől 40 cm-re, 2-3 cm mélyen. Ebbe tehetsz egy gumicsövet vagy akár egy szívószálat, ami kivezeti a nedvet a fából, egyenesen egy üvegbe. A fából naponta 5 liter lé is folyhat, úgyhogy így válaszd meg az üveged.
Egy másik szintén jó módszer, amivel viszont sokkal kevesebb nyírvíz folyik majd, de nem kell hozzá fúró, az, hogyha megmetszel egy hajlékony vékony ágat és ezt belehajlítod egy üvegbe. Ilyenkor az üveget a fára kell rögzítened.
Az üvegeket fedd le valamivel (zacskóval, falevéllel), hogyha az eső ne essen az üvegbe.
Azon túl, hogy a gyűjtés csak pár hétig tart, még gyorsan meg is erjed a nedv, úgyhogy naponta idd meg, amit az üvegekbe gyűjtöttél. A fa törzsén lévő sebet kezeld, amikor már nincs rá szükség.
Hogyan tartósíthatod a nyírvizet?
A legegyszerűbb, hogy jégkockatartóban lefagyasztod és időről-időre előveheted, limonádéba is bele tudod tenni.
Erjesztett nyírfalé: szűrd le a levet és töltsd steril üvegekbe. Tedd hűvös helyre. Pár nap múlva erjedni kezd és zavarossá válik. 1 literhez 2 dkg cukrot is tehetsz, hogy jobban erjedjen. 2-3 hét után egy édes-savanykás levet kapsz majd.
Édesített nyírfalé: 1 l nyírfaléhez 9 dgk cukrot és 0,6 dgk citromsót tegyél. Főzd fel, míg elolvad a cukor és öntsd szét steril üvegekbe.